De nodige mensen denken door de blockbuster nu heel anders over BDSM.

Bron: Filmtotaal.nl.

USA – Toen Fifty Shades of Grey uitkwam in 2015 was er behoorlijk veel over de film te doen. Tot vandaag de dag wordt de blockbuster nog steeds gezien als een van de meest controversiële films van de afgelopen 10 jaar, maar waarom precies?

Zie grotere foto en video op: Filmtotaal.nl.

De erotische film Fifty Shades of Grey werd geregisseerd door Sam Taylor-Johnson en is gebaseerd op de gelijknamige roman van E.L. James. Ondanks het feit dat de film niet al te best werd onthaald, was het wel een gigantisch box-office succes.

Cijfers
Het eerste deel kost ‘slechts’ 40 miljoen dollar, maar bracht maar liefst 571 miljoen dollar op. Niet zo heel gek, dus er nog eens twee sequels volgden. Toch betekent dit niet dat alles vlekkeloos verliep voor het origineel.

Mocht je niet weten waar het verhaal over gaat: het leven van de studente Anastasia Steele komt op z’n kop te staan wanneer ze de jonge miljardair Christian Grey ontmoet. De twee leren elkaar beter kennen en groeien naar elkaar toe. Ze krijgen een relatie, maar Grey heeft wel enkele voorwaarden…

Problematisch
Wat blijkt, Grey is emotioneel beschadigd en kan daardoor niet op een normale manier intimiteit beleven. Hij wil de volledige controle over zijn partner en gaat hiervoor voor BDSM. Toch kreeg de film hier ook veel kritiek voor.

BDSM is een term voor seksuele voorkeuren en rollenspellen die gebruikmaken van opgelegde fysieke beperkingen, intense zenuwprikkels of het spelen van een machtsspel. Sommigen vinden echter dat Grey te ver gaat en gebruik maakt van de kwetsbare Steele.

Kritiek
In de ogen van de nodige mensen zet de film BDSM in een negatief daglicht. Grey trekt zich weinig aan van de BDSM-‘regels’ en lijkt weinig respect te hebben voor Steele en haar gevoelens. Hij heeft het allemaal voor het zeggen en Steele moet hier mee akkoord gaan, of ze dat nu wil of niet.

Hoewel Fifty Shades of Grey dus zeker wel een financieel succes genoemd kan worden, zijn heel wat kijkers van mening dat de film BDSM heeft beschadigd en het nu wordt gezien als iets vrouwonvriendelijks.