Bron: Bedrock.nl/bdsm-gids/

NEDERLAND – Zeg je BDSM, dan zeg je 50 Shades of Grey. Maar niemand zegt dat je een volledig uitgeruste playroom moet hebben à la Christian en stevige contractonderhandelingen moet doen zoals Ana om met BDSM te beginnen.

Zie grotere foto op: Bedrock.nl/bdsm-gids

Hoe dan wel? BEDROCK sprak met Melanie de Jonge, werkzaam als ondernemer in de seksindustrie en schreef een BDSM-gids voor beginners.

Wat is BDSM

BDSM (eigenlijk BDDSSM) staat voor ‘Bondage & Discipline’ (het beperken van bewegingsvrijheid en opleggen van straffen), ‘Dominance & Submission’ (de rolverdeling tussen leider en onderdaan) en ‘Sadism & Masochism’ (het genot van pijn en gepijnigd worden). Spelen met deze disciplines kan op verschillende manieren en in verschillende gradaties. Vastbinden kan bijvoorbeeld evengoed met boeien als met touwen en straffen kan ook door het orgasme van je partner uit te stellen in plaats van door te pijnigen. Meteen een stuk toegankelijker, toch?

Beginnen met BDSM

Wil je BDSM introduceren in je relatie, dan zijn boeken, films of porno over BDSM een goed startpunt. Net als eventuele ervaringen die je al hebt opgedaan. Wat spreekt jullie aan? En wat juist niet? Wees open en concreet in jullie communicatie en respecteer elkaars verlangens en grenzen. Maak hierin onderscheid tussen harde en zachte grenzen, zodat jullie weten waar wiggle room zit als je elkaars grens opzoekt. Belangrijker dan welk BDSM-accessoire dan ook, is namelijk vertrouwen. Spreek daarom ook een codewoord af. Hiermee geef je duidelijk aan dat de ander moet stoppen. Over dit woord mag geen verwarring ontstaan. Zo kun je met een veilig gevoel de touwtjes uit handen geven.

De basics

Zit het met dat vertrouwen wel goed, dan heb je alleen nog de tools nodig. Een goed starterssetje bestaat uit handboeien en een blinddoek, hiermee geef je de controle volledig over aan je partner. Daarbij kun je een kietelaar gebruiken die gemaakt is van veertjes, vooral om te plagen. Wil je wat meer spanning? Dan is een zweepje of paddle heel geschikt voor een zachte of een wat fermere tik. Een andere goede aanrader is een bed bondageset. Dit zijn zachte hand- en enkelboeien met een lint of touw er aan waarmee je je partner vast kunt binden aan het bed, spannende bondage beleving gegarandeerd!

DO try this at home

Wie wel nieuwsgierig is, maar niet meteen een heel arsenaal aan tools in huis wil halen, kan ook aan de slag (pun intended) met huis-tuin-en-keukenartikelen. Die bieden dan wel minder uitgebreide mogelijkheden en comfort, maar volstaan prima om te testen of het iets voor je is. Probeer bijvoorbeeld:

  • Een theedoek als blinddoek. Voordat je die tot blinddoek hebt gevouwen, kun je er trouwens ook een speelse pets mee uitdelen. De machtsverhouding kan maar vast duidelijk zijn.
  • Een vliegenmepper als zweepje. Die good old plastic vliegenmeppers lijken op paardijzweepjes, in de BDSM-scene crops genoemd. Je kunt er plagend mee over het lichaam strelen, maar ook venijnige tikken mee geven.
  • Een spatel als paddle. Paddles zijn een soort plankjes met handvat, die speciaal gemaakt zijn voor billenkoek.
  • Riemen als boeien. Of het nou je broekriem of je badjasriem is, je kunt er perfect polsen en enkels mee vastbinden. De badjasriem is natuurlijk comfortabeler dan een (leren) broekriem. Maar als je ze toch hebt liggen, kun je ze net zo goed allebei een kans geven.
  • Wasknijpers als tepelklemmen. Het enige nadeel is dat je deze niet losser of strakker kunt stellen. Maar hé, het hele idee is dat pijn fijn is…
  • Een plumeau als kietelveertje. Ideaal als je geen fan bent van pijn, maar wel wil teasen met tast.

Met zorg afsluiten

Het is geen geheim dat BDSM intens kan zijn. Besteed dan ook altijd aandacht aan nazorg, zelfs na softere praktijken. Neem de tijd om samen bij te komen, check in bij elkaars emotionele en fysieke behoeften en evalueer. In de BDSM-scene heet dit aftercare.

Melanie de Jonge (47 jaar) kwam op 25-jarige leeftijd binnen bij het familiebedrijf Tonga BV en samen met haar zus Stephanie vormt zij sinds 2021 de directie. Sinds de overname is het haar missie om Tonga BV neer te zetten op een manier die ze zelf had gemist in de industrie: een bedrijf met een vrouwelijke touch: bedrijfsvoering op een zachte en zinvolle manier waarin tevens aandacht is voor educatie en voorlichting.

Melanie voelde behoefte voor de creatie van een platform ter inspiratie, om te onderwijzen, te enthousiasmeren om jezelf te blijven, jezelf te ontwikkelen en opnieuw uit te vinden. Want in welke fase van je leven je ook zit, op ieder moment is één ding belangrijk. En dat is in contact staan met jezelf, met je lichaam en je gevoelens. Want als jij weet wat je wil, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, dan kun je op een veilige manier experimenteren en genieten.