Bron: Hln.be.

FRANKRIJK – PARIJS – In het olympisch dorp in Parijs zijn de bedden waar de sporters in slapen (opnieuw) een gespreksonderwerp. Ze hebben een klein formaat en zijn vervaardigd uit recycleerbaar karton, zoals ook eerder bij de Spelen van Tokio. Om seks tegen te gaan, luidt de mythe. Maar die is ontkracht.

Zie video en meer grotere foto’s op: HLN.be

Het olympisch dorp in Parijs is zo’n 51 hectare groot en ligt aan de Seine, op zo’n zeven kilometer van het centrum. Het woongedeelte waar de olympiërs slapen, is inmiddels helemaal klaar voor gebruik.

Vorige week kwamen de bedden namelijk aan. En die zijn weer veelbesproken. Omdat ze klein zijn van formaat, maar ook omdat ze gemaakt zijn van recycleerbaar karton, zoals ook eerder bij de Spelen van Tokio in 2021.

Tijdens die spelen in Tokio, en nu opnieuw in Parijs, luidde en luidt opnieuw de mythe dat het om ‘anti-seksbedden’ gaat die slechts het gewicht van één persoon kunnen dragen. Om te vermijden dus dat de atleten te intiem zouden worden. Speculaties die al snel als waarheid worden aanzien door verscheidene kranten. ‘The New York Post’ onder meer schrijft dat het in de ‘Stad van de Liefde’ niet “te kinky” mag worden.

Ecologie

De bedden hebben daarentegen alles te maken met milieubewustheid, zo verklaart het organiserend comité van de Spelen. Het olympisch dorp is namelijk zo ecologisch en duurzaam mogelijk gebouwd, bijvoorbeeld door de woningen zodanig op te trekken en te plaatsen dat er geen airconditioning nodig is. Er is ook een gebouw waar urine wordt gerecupereerd om mest mee te maken. In dat ecologisch plaatje passen ook de kartonnen frames van de bedden die honderd procent recycleerbaar zijn. “Ik hoop dat onze inspanningen een duidelijke impact hebben op het milieu. Ik wil aantonen dat sportevenementen ook op een andere manier kunnen georganiseerd worden”, zegt Georgina Grenon, directeur milieuzaken van het organiserend olympisch comité, bij AFP.

Ook het fabeltje van het maximumgewicht van de bedden wordt ontkracht. Ze kunnen tot 250 kilogram dragen.

In Parijs, de stad van de liefde, wordt intimiteit dus níet geweerd. De organisatie bevestigt dat en liet eerder weten dat het voor 300.000 condooms in het olympisch dorp zorgt. Met die hoeveelheid kunnen de sporters – zo’n 10.000 atleten – en hun stafleden tijdens de gehele Spelen dagelijks bijna twee van die rubbertjes gebruiken.

Geen champagne

Drie jaar geleden leidde de coronapandemie in Tokio tot een soort intimiteitsban onder atleten toen het Internationaal Olympisch Comité sociale afstand afdwong, als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het virus. Het betekende dat de organisatie geen condooms uitdeelde, voor het eerst sinds de Spelen van 1988.

Relaxen kunnen de atleten overigens in een van de ontmoetingslounges of de sportsbar, “want het is heel belangrijk dat de gezelligheid hier iets groots is”, zegt Laurent Michaud, directeur van het olympische dorp, aan ‘Sky News’. Er wordt in het dorp overigens geen alcohol geschonken. “Nee, ook geen champagne. Maar dat kunnen ze drinken in Parijs, zoveel als ze willen.”