Bron: Vrijetijdamsterdam.nl.

AMSTERDAM – Amsterdam staat van 22 juli tot en met 6 augustus in het teken van Queer & Pride Amsterdam 2023. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Queer & Pride zullen plaatsvinden. Dit keer besteden we aandacht aan de tentoonstelling van MOREPIXX?. We stelden een aantal vragen aan Taco D Smit, initiator van deze internationale wedstrijd.

Zie grotere foto op: Vrijetijdamsterdam.nl.

Wat is MOREPIXX?

“MOREPIXX? is de internationale gay fetish fotowedstrijd. De wedstrijd is in 2015 gestart en dit is de zevende editie. Iedereen van over de hele wereld kan meedoen, zowel amateurs als professionals. Elk jaar wordt er uit alle ingezonden foto’s door een internationale, wisselende jury een voorselectie gemaakt. Op deze 15 genomineerde foto’s kan via internet worden gestemd. De winnaars werden bekend gemaakt op Darklands, het grootste fetish festival van Europa in Antwerpen in mei. Er werden 4 prijzen verdeeld namelijk 1e, 2e en 3e en de Sly Hands Memorial Award.”

Hebben er veel mensen deelgenomen aan de competitie?

“Elk jaar worden er tussen de 130 en 150 foto’s ingezonden van overal op de wereld, en er doen tussen de 60 en 80 fotografen mee.”

Wat is dat eigenlijk, de Sly Hands Memorial Award?

“Sly Hands was een Britse fetish fotograaf die in 2017 plotseling op jonge leeftijd is gestorven. Om zijn persoon en werk te eren, hebben de speciale award zijn naam gekregen. De winnaar van deze award wordt gekozen door de bezoekers van Darklands.”

Waarom een tentoonstelling in het Ramses Shaffy huis?

“We zochten al langer naar een goede expositieruimte tijdens Pride. De organisatie bracht ons in contact met de mensen van het Ramses Shaffy Huis en er was onmiddellijk een klik. De samenwerking is geweldig. Alle lof! We verheugen ons nu alweer op die 2 weken!”

Kun je iets meer vertellen over de deelnemers?

“De deelnemers zijn zoals gezegd, amateur en professionele fotografen van over de hele wereld, en van alle seksen. Deelnemers komen bijvoorbeeld uit Mexico, Rusland, UK, Polen, Spanje, Nederland, België, Italië, Duitsland, Saoedi-Arabië en de VS.”

Kent Amsterdam een levendige Fetish scene?

“Amsterdam kende een levendige fetish scene, maar met het sluiten van een aantal cafés, is er een dip ontstaan. Gelukkig zijn er weer genoeg initiatieven ontplooid om er weer extra leven in te brengen, denk aan MSA, de Rubber Friends en BLUF, maar ook initiatieven van Eagle, Web en Queenshead.”

Wat valt er te zien op deze expositie?

“Er zijn dit jaar 14 foto’s te zien waarbij het hoofdthema gay fetish is, maar vergis je niet: er is een grote verscheidenheid in de wereld van fetish. De tentoonstelling van de foto’s is prachtig, op een stoere manier vormgegeven en een foto in het echt zien is altijd anders dan een plaatje op internet.”

Moet je je van tevoren aanmelden om de expositie te bezoeken?

“Nee en de toegang is gratis. De tentoonstelling is van 24 juli (vernissage) tot en met 6 augustus 2023, ma-vr van 17-19 en za-zo van 15-19 uur geopend. Check voor meer informatie vooraf onze website of neem een kijkje via Instagram.”

Waarom deze tentoonstelling tijdens Queer en Pride Amsterdam?

“Ten eerste is de fetish scene onlosmakelijk verbonden met Queer en Pride Amsterdam. Daarnaast is het erg goed dat er culturele evenementen tijdens de Pride plaatsvinden, zodat een divers publiek kan genieten van deze weken.”

Nog iets leuks toe te voegen?

“De naam MOREPIXX? (inclusief vraagteken) is afgeleid uit conversaties op datingsites waar nog weleens wordt gevraagd of de chatters nog meer foto’s van zichzelf kunnen tonen…you got more pixx?”

Over Queer en Pride Amsterdam 2023

Queer en Pride Amsterdam 2023 duurt van 22 juli tot en met 6 augustus 2023. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het evenement door twee verschillende organisaties georganiseerd. De organiserende partijen zijn Stichting Pride Amsterdam en Queer Amsterdam.

Waar het event voorgaande jaren Pride Amsterdam heette, wordt er nu gesproken van Queer en Pride Amsterdam. Het eerste deel, van 22 juli tot en met 28 juli, wordt georganiseerd door Queer Amsterdam. Het tweede deel van het programma, van 1 tot en met 6 augustus, wordt georganiseerd door Pride Amsterdam.