Bron: Metrotime.be.

BELGIE – Heb je weleens een keer gehoord van BDSM? Dit is een afkorting die staat voor bondage, discipline, dominantie, onderdanigheid, sadisme en masochisme. De activiteiten in de slaapkamer worden vaak met fysieke sensaties geassocieerd. Bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende BDSM toys in de slaapkamer. Maar wist je dat ook psychologische aspecten een belangrijke rol spelen? We lichten het verder voor je toe met een aantal voordelen in dit artikel.

Zie grotere foto op: Metrotime.be.

De machtsdynamiek speelt een erg grote rol in BDSM

Misschien ben je er nog niet helemaal bekend mee. Maar BDSM draait voor een erg groot deel om machtsuitwisseling. Dit betekent dat het verkennen van machtsdynamiek een erg centrale rol speelt in de slaapkamer. Grofweg betekent dit dat er twee verschillende soorten rollen aan kunnen worden genomen. Voor sommige mensen kan het aannemen van een dominante rol als prettig worden ervaren. Anderen ervaren het onderdanig zijn weer als prettig. In beide gevallen is het een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. De controle kan helemaal los worden gelaten of er kan juist veel controle zijn.

Er wordt erg vaak gebruik gemaakt van een rollenspel

Wist je dat BDSM in erg veel gevallen een rollenspel omvat? Op deze manier kunnen mensen verschillende soorten personages spelen. Op deze manier kunnen hun fantasieën en verlangens net even wat beter uit worden gedrukt. En dat heeft weer verschillende soorten voordelen te bieden. Dit kan bijvoorbeeld dienen als een middel om te experimenteren met verschillende aspecten van iemands persoonlijkheid. Maar ook iemands seksualiteit of verbeelding kunnen beter worden getriggerd. Maar het kan bijvoorbeeld ook weer net even wat meer helpen om bepaalde aspecten van de identiteit te verkennen Deze aspecten kunnen  in het dagelijks leven misschien wat sneller worden onderdrukt.

Verschillende vormen van sensatie kunnen een rol spelen

Ook kunnen verschillende vormen van sensatie een erg grote rol spelen. BDSM-activiteiten kunnen namelijk erg intens zijn en gepaard gaan met verschillende vormen van sensatie. Je kunt daarbij denken aan sensaties, zoals pijn, overgave, vernedering of prikkeling. Voor sommige mensen kan dit een manier zijn om lichaamsbewustzijn te vergroten, maar ook kunnen de fysieke sensaties beter worden ervaren of er kan een veel diepere verbinding met hun eigen lichaam worden verkend.

Kortom, er schuilt aardig wat psychologie achter BDSM waarbij de machtsdynamiek een erg grote rol speelt. Het rollenspel met bijbehorende fantasieën en verlangens zorgen dan ook voor fysieke sensaties in de slaapkamer.