Bron: Zita.be.

BELGIE – Een video van een vreemde stoel werd al bijna 50 miljoen keer bekeken op TikTok. Hij brengt sociale mediagebruikers helemaal in de war.

Zie meer en grotere foto’s op: Zita.be.

Een TikTok-video die al 49 miljoen views haalde, toont een vrouw in kostuum die zich op de eigenaardige stoel nestelt in speciale posities die er niet echt comfortabel uitzien. Door de unieke vorm is het ons niet duidelijk of het wel een stoel te noemen is. Als je hem ziet, zal je wel begrijpen wat we bedoelen.

De stoel werd ontworpen door de Zweedse artieste Anna Uddenberg als onderdeel van een kunstinstallatie in de Meredith Rosen Gallery in New York. Het werk werd er tentoongesteld van maart tot april 2023.

Verbinding van lichaam met technologie

Volgens een persbericht verkent de in Berlijn gevestigde kunstenares in haar werken graag de verbinding van het lichaam en het eigen bewustzijn met technologie. Voor dit werk heeft ze zich geïnspireerd op «het verdovende kader van onze steeds meer geautomatiseerde omgeving» en vervormt ze die tot «geseksualiseerde pseudo-functionele sculpturen».

«Vergelijkbaar met een BDSM-overeenkomst, wordt het lichaam gewillig ondersteund, verleid en uiteindelijk waardeloos. Dat allemaal terwijl het voor publieke consumptie zichtbaar is», staat verder te lezen. Met die vergelijking stelt de artieste in vraag in hoeverre wij ons vrijwillig laten verleiden door algoritmen in een steeds meer data-gestuurde wereld.

Hyperfunctionaliteit

Het werk kreeg de naam ‘Continental Breakfast’. Het geeft de indruk van zowel vliegtuigzitjes, een hoteldesign als architectuur uit een ziekenhuis. «De sculptuur drukt zo een hyperfunctionaliteit uit die niet toegankelijk is voor menselijk gebruik.»

Verwarring alom

Heel wat sociale mediagebruikers begrijpen duidelijk niet wat de bedoeling van de kunstinstallatie is. In de comments schrijft iemand «Ligt het aan mij of weet iemand waarvoor dit dient?». «Alstublieft, wat gebeurt hier?», vraagt een ander zich af. «Na vier keer kijken begrijp ik het nog steeds niet», lacht een ander. En om eerlijk te zijn, voelen wij ons ook nog steeds op de dool


Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/deze-opmerkelijke-stoel-gaat-viraal-op-tiktok-video