Bron: Nieuwsblad.be.

VLAANDEREN – Hij haat kinderen, zingt hij, en dus zijn ze ook niet toegelaten tot zijn concert in de Lotto Arena. Een primeur voor ons land. Als frontman van Ramsstein is Till Lindemann (60) al van geen kleintje vervaard, maar als soloartiest sloopt hij werkelijk alle heilige huisjes.

Zie een video en meer grotere foto’s op: Nieuwsblad.be.

Je moet het Till Lindemann nageven: een bezoekje van hem is nooit saai. In augustus neemt hij met zijn kompanen van Rammstein een weekend het Brusselse Koning Boudewijnstadion in, in december staat hij solo in de Lotto Arena met de T. Opvallende regel daar: al wie jonger is dan 18, komt de zaal niet in.

“Het is zoals vroeger in de cinema’s: kinderen niet toegelaten”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van be•at, de koepel boven de zaal. “En inderdaad, dat is hier nog nooit gebeurd. We gebruiken weleens adviesleeftijden voor party’s, maar een dergelijk verbod is nieuw.”

Nieuw, maar niet meteen verbazend. Wie al eens naar een show van Rammstein ging, weet dat de Duitsers graag flirten met de grens van het zogeheten goed fatsoen. Toen ze vorig jaar in Oostende optraden, staken ze nog een kinderwagen met daarin een baby – geen echte, uiteraard – in brand en spoot een gigantische fallus het publiek onder het schuim.

Plasseks

Toch is er op hun optredens geen sprake van een leeftijdsbeperking, ook komende zomer niet. Iedereen ouder dan zes is toegelaten, al moet op het middenplein iedereen jonger dan 16 jaar begeleid worden door een meerderjarige. Maar als soloartiest ontbindt Lindemann ál zijn duivels. Controverse opzoeken, de man doet het met een haast aandoenlijk enthousiasme.

Denk aan songs met titels als Ich hasse KinderPraise abort en Golden shower. Plasseks, weet je wel. Het refrein van Till the end – haha – gaat als volgt: Von der Hand in den Mund / Von der Hand in den Mund / Von deiner Hand in meinen Mund. En wat later: Nimm den Mund nicht zu voll. Dat de bijhorende videoclip intussen bijna enkel nog op het dark web te vinden is, heeft zo z’n redenen.

Ook clips voor nummers als Fish on en Knebel bekijk je best niet op kantoor. In de allereerste, ongecensureerde versie van die laatste is onder meer te zien hoe Lindemann de kop van een levende aal afbijt, alvorens een ogenschijnlijk ongestelde vrouw oraal te bevredigen. Het duurde niet lang voor de meest expliciete beelden uit de clip verwijderd werden. Plots lijken de mannen van Rammstein koorknapen.

Volgens organisator Greenhouse Talent heeft de leeftijdsbeperking, los van de teksten, vooral te maken met dergelijke videobeelden die tijdens de show getoond worden. “We hebben het zo opgelegd gekregen van zijn management”, klinkt het.

Van Esbroeck beaamt dat. “Wij zijn klantvriendelijk en schikken ons naar de wensen van de artiest. Maar ik vind dit een goeie zaak, hoor. Als Rammstein komt optreden, klinken er steevast verontwaardigde reacties. Lindemanns management weet goed genoeg dat hij er solo nog een schepje bovenop doet en anticipeert daar alvast op. Daar kan je toch geen bezwaar tegen hebben?”

Tickets voor de show kosten tussen 68 en 79 euro.