Gepensioneerd koppel gebruikt man 10 jaar lang als slaaf op camping


Bron: HLN.be.


UK – Twee gepensioneerden hebben in Engeland een man tien jaar lang gebruikt als slaaf op een camping. Volgens de politie leefde het slachtoffer in verschrikkelijke omstandigheden.

Sidney Smith (67) en zijn vrouw Sally (65) hielden hun slaaf ‘gevangen’ in een caravan zonder elektriciteit of stromend water, meldt de krant Metro. De rechtbank hoorde hoe de politie hem in juni vorig jaar bevrijdde op de camping Nevada Park in Melton, Mowbray. De agenten hadden het over mensonwaardige omstandigheden waarin de man moest leven, “omstandigheden die niet eens gepast zijn voor dieren.”

Bewoners van de camping betaalden Sally Smith en zij zette op haar beurt de slaaf aan het werk. “Volgens getuigen werkte hij lange dagen en werd de man amper betaald. Hij liep er onverzorgd bij en was ook ondervoed”, aldus rechter Tim Daber. Volgens politiebaas Chris Barney waren de omstandigheden waarin de man leefde, niet eens geschikt voor dieren. Zo gooide Sally Smith bierflessen in de caravan van haar slaaf om zijn aandacht te krijgen.

Haar man ontzegde Steve Plews ook de toegang tot de camping. Hij wilde als bevoegd ambtenaar een kijkje komen nemen en zich persoonlijk komen vergewissen van de toestand waarin de kwetsbare man leefde. Agente Lindsey Booth trok op haar beurt naar de camping en maakte zich zorgen toen ze er met een Roemeen sprak. Later bleek dat de man in kwestie de vervanger moest worden van de ‘campingslaaf’.

Jo Turnbull die het onderzoek leidde, maakt zich sterk dat een nieuw geval van moderne slavernij op de camping uitgesloten is. Deze zaak is de eerste die aanhangig gemaakt werd op basis van een nieuwe wetgeving die sinds 2015 van kracht is en een hulpmiddel moet zijn in de strijd tegen alle vormen van moderne slavernij in Groot-Brittannië.

Zie grotere foto: www.hln.be.