Fifty Shades of Grey grote winnaar Razzies


Bron: Msn.com.


USA – Het erotische drama Fifty Shades of Grey is zaterdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Raspberry Awards, de prijzen voor de slechtste films van het jaar.

De ludieke beeldjes in de vorm van een gouden framboos worden steevast uitgereikt aan de vooravond van het Oscargala.

Fifty Shades, dat vertelt over de sm-relatie tussen een naïeve studente en een rijke industrieel, won de Razzies voor slechtste film, slechtste scenario en slechtste acteurs (Jamie Dornan en Dakota Johnson). De twee hoofdrolspelers werden ook bekroond als slechtste filmkoppel van het jaar. De overwinning van Fifty Shades was geen grote verrassing. Hoewel de film wereldwijd alle records verbrak, waren de recensies over het algemeen vrij vernietigend. Critici omschreven het liefdesdrama vooral als saai en oninteressant, zeker gezien het ‘spannende’ onderwerp.

De andere film die flink in de prijzen viel, was de comicverfilming Fantastic Four. De eveneens flink verguisde titel kreeg net als Fifty Shades een Razzie voor slechtste film van het jaar. Daarnaast won het geflopte actievehikel prijzen voor slechtste regisseur en slechtste remake.

Paul Verhoeven

Een speciale prijs ging dit jaar naar Sylvester Stallone. De acteur, die zondagnacht geldt als favoriet voor de Oscar voor beste bijrol voor zijn vertolking van bejaarde bokser Rocky in het drama Creed, won de prijs voor een voormalige Razzie-winnaar die dit jaar revanche nam door een goede rol te spelen. Het was zijn elfde beeldje; in totaal kreeg de acteur de afgelopen 36 jaar al 33 Razzie-nominaties. Stallone is niet de enige winnaar van een Razzie die kans maakt op een Oscar. Ook acteur Eddie Redmayne won een Raspberry Award, voor zijn vertolking van een intergalactische dictator in het geflopte sf-epos Jupiter Ascending. Redmayne is zondag in de race voor de Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van de eerste transgender ter wereld in The Danish Girl.

De prijs voor slechtste bijrolactrice ging naar Big Bang Theory-ster Kaley Cuoco, voor het inspreken van de vrouwelijke eekhoorn Eleonor in de nieuwe Alvin and the Chipmunks-film. De Razzies werden overigens niet opgehaald door de winnaars; dit gebeurt maar zeer zelden. De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven was een van de weinige mensen die dit ooit wel deed. Hij won in 1995 een stapel beeldjes voor het erotische drama Showgirls.

De uitreiking van de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld, vindt plaats in de nacht van zondag op maandag. De grote favoriet is The Revenant, die twaalf nominaties heeft.

Zie grotere foto: www.msn.com.