Bron: Nsmbl.nl.

NEDERLAND – Ons kleine landje staat wereldwijd bekend als een van de meest open minded landen. Een land met een red light district, legale wietverkoop en een bruisend nachtleven. Maar hoe ruimdenkend zijn we als het op seks aankomt?

Zie grotere foto op: Nsmbl.nl.

Sinds vorige maand is de Nederlandse datingscene met NousLib een platform rijker. NousLib moedigt stellen en singles aan om hun seksualiteit te verkennen – zowel alleen als met hun partner en altijd met wederzijds vertrouwen en respect. Om hun nieuwe markt te verkennen, deden zij in samenwerking met Ipsos onderzoek* naar hoe open minded Nederlanders zijn op seksgebied. En daar kwamen best wat interessante bevindingen uit.

Seksperimenteren Nederlanders?

Zijn wij Nederlanders een beetje experimenteel op seksgebied? Een groot deel wel. Maar liefst 45 procent van de Nederlanders (die regelmatig seks hebben) experimenteert op seksueel gebied. In de drie grootste steden en randgemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is dit 52 procent.

Onder de Nederlanders die blij zijn met hun seksleven, probeert 63 procent graag nieuwe dingen op seksueel gebied uit. Van de groep Nederlanders die goed in hun vel zitten, experimenteert 52 procent.

Kortom, mensen die openstaan voor nieuwe seksuele ervaringen, zijn vaker tevreden over hun eigen seksleven. Tegelijkertijd zijn mensen die tevreden zijn over hun seksleven, ook vaker tevreden over hun algehele welzijn.

BDSM, orgies en seksspeeltjes

In het noorden is de interesse in BDSM met 18 procent het hoogst. Toch betekent dit niet dat ze daar in alle gevallen open staan voor nieuwe seksuele ervaringen: 68 procent van de mensen uit deze regio heeft nog geen trio gedaan en hier ook geen behoefte aan. Dat is het hoogste percentage van Nederland.

Als we landelijk kijken, heeft 17 procent van de Nederlandse mannen interesse in een orgie, terwijl slechts 8 procent van de vrouwen hier aan zou willen deelnemen. Het westen is de orgie-kampioen: 11 procent van de mensen in deze regio heeft dit al eens ervaren. Dat is bijna dubbel zoveel als de noorderlingen.

NousLib dook ook in de verleidelijke wereld van seksspeeltjes. Het noorden heeft met 40 procent het hoogste percentage mensen dat seksspeeltjes regelmatig gebruikt of gebruikt heeft. Het zuiden heeft daarentegen met 34 procent de minste interesse in het gebruik van seksspeeltjes dan de rest van Nederland.

Populariteit in polyamoreuze relaties

8 procent van de bevolking in de drie grote steden en randgemeenten geeft aan biseksueel te zijn. 22 procent van de mensen die in deze steden en randgemeenten wonen, hebben seks gehad met iemand van hetzelfde geslacht. In het noorden ligt dit percentage op 13 procent.

Met 9 procent kent het westen het hoogste percentage inwoners dat ooit een polyamoreuze relatie heeft gehad. Het noorden is met 13 procent opnieuw de regio waar de meeste mensen dit willen uitproberen. Het zuiden is het meest terughoudend wat polyamorie betreft: 79 procent is niet geïnteresseerd in deze relatievorm.

* Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2023, onder 750 Nederlandse respondenten (18+), representatief voor de Nederlandse bevolking. Met een steekproefgrootte van n=750 ligt de foutmarge tussen 1% en 3,7% en kan deze invloed hebben op de resultaten. De conclusies in deze publicatie houden geen rekening met deze foutmarge en kunnen variëren.