Bron: Parool.nl.

AMSTERDAM – Na een klacht bij de ombudsman werd in Berlijn de bikinitopplicht afgeschaft. Dat riep in Amsterdam vragen op over het recht om topless te badderen. Nu is het antwoord daar: ook hier mogen vrouwen gewoon topless zwemmen in publieke baden.

Zie grotere foto op: Parool.nl.

Sportwethouder Sofyan Mbarki had een paar maanden en wat telefoontjes naar zwembadmanagers nodig, maar hij kwam woensdag met de verlossende woorden: “Het was en is mogelijk voor vrouwen om zonder bovenstuk te zwemmen in het zwembad.”

In mei stelde raadslid Ilana Rooderkerk (D66) de vraag hoe dit zit in Amsterdam, nadat in Berlijn besloten was om de bikinitopplicht af te schaffen. Destijds was het nog onduidelijk of vrouwen zonder bikinitop welkom zijn in zwembaden. “Free the nipple,” besloot ze haar betoog destijds.

Wethouder Mbarki wist de precieze regels toen niet, maar zei wel: “Als de wens er is, moeten we gaan kijken hoe we dit gaan organiseren in onze vrije stad.”

Veel te organiseren hoeft hij nu dus niet; wel zegt hij dat hij het feit dat het mag nogmaals onder de aandacht van de zwembaden heeft gebracht. Topless zwemmen mag overigens ook gewoon op alle openbare plekken waar gezwommen kan worden.

Jaren tachtig

In verschillende Europese steden komen vrouwen de laatste jaren op voor hun rechten om topless te zonnen en zwemmen. Onder de discussie ligt ook de vraag of verpreutsing in onze samenleving gaande is en in hoeverre sprake is van seksualisering van vrouwelijk bloot.

In de jaren tachtig was het juist wel vrij normaal dat vrouwen topless zwommen. Wethouder Mbarki zei ook dat zwembaden steeds minder vaak vrouwen zien die zonder bikinitop zwemmen. Zwembadgangers zeiden er verdeeld over te zijn tegen deze krant.