Marilyn Manson heeft meer op zijn kerfstok dan mishandeling

Bron: Telegraaf.nl.

USA – Een taakstraf van 20 uur en een boete van dik 1.300 euro. Het is de straf die Marilyn Manson (54) krijgt opgelegd nadat hij een vrouw bespuugde en met snot besmeerde. Maar de Amerikaanse shockrocker heeft veel meer op zijn kerfstok staan.

Zie meer en grotere foto’s op: Telegraaf.nl.

„Het meest smerige dat een mens ooit heeft gedaan.” Zo beschreef cameravrouw Susan Fountain haar confrontatie met Marilyn Manson in de zomer van 2019. De zanger spuugde en snoot zijn neus op de vrouw tijdens een concert, vervolgens lachte hij haar uit. Tijdens het proces in New Hampshire maandag was het slachtoffer niet aanwezig, wel liet ze een brief voorlezen door haar advocaat. „Ik werk al dertig jaar in deze sector en nog nooit heeft iemand mij zo behandeld. Ik hoop dat hij een straf krijgt die hem twee keer doet nadenken”, aldus Fountain.

De rechter ging akkoord en veroordeelde Manson tot een taakstraf van 20 uur en een boete van iets meer dan 1.400 dollar, omgerekend zo’n 1.300 euro. De zanger is ook verplicht om twee jaar lang alle optredens op voorhand te melden aan de staat. Of hij door deze straf ook twee keer zal nadenken voordat hij opnieuw shockeert? Zijn verleden doet anders vermoeden.

Sneeuwbaleffect

Brian Warner – dat is zijn echte naam – is een omstreden figuur. Al zijn hele leven lang lijkt hij de confrontatie, sensatie en verdeeldheid op te zoeken. Hij shockeert met woorden en daden, op en naast het podium. „De shock die hij creëert laat mensen kritisch kijken naar de maatschappij”, roepen zijn fans ter verdediging. Maar het alter ego van Brian Warner heeft veel meer op de kerfstok staan dan wat spuug: de hoeveelheid beschuldigingen van geweld en seksueel misbruik zijn niet meer op één hand te tellen.

De bom ontplofte begin 2021. De Amerikaanse actrice Evan Rachel Wood, bekend van Westworld en True blood, was jarenlang de partner en zelfs verloofde van Manson. Ze onthulde op Instagram dat ze „afschuwelijk misbruik” onderging in haar relatie. Het zorgde voor een sneeuwbaleffect: kort daarna volgde maar liefst acht andere verhalen van vrouwen die spraken over manipulatie, seksueel wangedrag en fysiek en emotioneel geweld. De beschuldigingen, of liever: de details, lopen uiteen, maar alle vermeende slachtoffers spreken over een zwaar traumatiserende ervaring.

De druppel

Een greep uit de verhalen: de transgender filmmaakster Love Bailey verklaarde hoe Manson een pistool tegen haar hoofd zette toen ze een stomdronken actrice overeind wilde helpen, acteur Corey Feldman spreekt over het aanzetten tot drugsgebruik terwijl hij al vijf jaar clean was en zangeres Phoebe Bridges hoorde Manson ooit vertellen over wat hij zelf al lachend zijn „rape room” noemde, een kamer die volledig geïsoleerd is tegen geluid. Een anonieme ex-vriendin zegt dat ze naar een „gruwelijke video” moest kijken. Daarin was te zien hoe de zanger een jonge, vastgebonden vrouw verplichtte urine te drinken.

Manson ontkent alle aantijgingen. „Mijn intieme relaties waren altijd met volledige toestemming”, aldus de zanger. En over de video zei zijn advocaat het volgende: „Het was een korte fictiefilm met een volwassen actrice.” Dat vervolgens ook de Britse actrice Esmé Bianco, bekend van Game of thrones, een klacht indiende, was de druppel voor het management van de zanger. Volgens de actrice liet Manson haar in 2009 overvliegen naar Los Angeles onder het voorwendsel mee te spelen in een videoclip. Bij aankomst bleek geen filmploeg aanwezig, enkel Manson zelf. Manager Tony Ciulla was tot dan altijd achter zijn cliënt blijven staan, maar na alweer nieuwe beschuldigingen gaf hij er na 25 jaar de brui aan. Loma Vista, het platenlabel, zette Manson eveneens op straat.

Verkracht op tourbus

De nieuwste aanklacht is van een anonieme vrouw. Begin dit jaar spande ze een rechtszaak aan in New York wegens seksueel misbruik, dat terwijl ze nog minderjarig was. De feiten zouden plaatsgevonden hebben toen ze als jonge fan werd uitgenodigd op de tourbus. Ze werd verkracht, en achteraf hield Manson contact en vroeg hij meermaals om naaktfoto’s. Dat leidde ertoe dat ze vluchtte in drank en drugs. Het is de eerste keer dat de zanger aangeklaagd is voor een seksueel misdrijf dat zo vroeg in zijn carrière, in de jaren 90, zou hebben plaatsgevonden. De eerdere beschuldigingen – door minstens vijftien vrouwen – gaan telkens over feiten vanaf 2009.

Zelf houdt Brian Warner zijn onschuld vol. Volgens zijn advocaat kan hij zich niet herinneren „deze persoon ooit ontmoet te hebben.” Met actrice Esmé Bianco trof hij in januari een schikking, maar dat de zanger nog meer dan één juridisch probleem boven het hoofd hangt, spreekt voor zich.