Bron: Nieuwsblad.be.

VLAANDEREN – Het spel ‘Slavery Simulator’ dat in Brazilië voor verontwaardiging gezorgd heeft, werd woensdag uit de Google Play Store verwijderd. Het liet spelers toe om zwarte slaven te kopen, verkopen en zelfs te martelen. “Uitstekend om de tijd te doden, maar te weinig martelopties”, beoordeelde een gebruiker.

Zie grotere foto op: Nieuwsblad.be.

Het spel, dat geen leeftijdsgrens heeft en slavernij verheerlijkt, was sinds 20 april van dit jaar beschikbaar in de Google Play Store en werd sindsdien al meer dan duizend keer gedownload in Brazilië. Enkele gebruikers reageerden positief op het spel waarbij zwarte personages verkocht en gekocht konden worden, met als minpuntje het feit dat er meer opties hadden mogen zijn om te martelen.

Afschuw en verontwaardiging

Maar de meeste Brazilianen – het spel was beschikbaar in Brazilië – reageerde met afschuw en verontwaardiging. Ze veroordeelden het als racistisch en riepen de ontwikkelaar, Magnus Games, en Google op om zich te verantwoorden.

“Schaamteloos racisme. Absurd en gewelddadig. Google en de ontwikkelaar moeten zich verantwoorden voor deze misdaad van haat en racisme”, tweette Renata Souza, een zwarte activiste en politica uit Rio de Janeiro.

“Racisme is geen entertainment, het is een misdaad”, hekelde Quilombo Periférico, een collectief van zwarte gemeenteraadsleden in São Paulo.

Racisme is een blijvend probleem in Brazilië, dat nog steeds de erfenis van de slavernij moet verwerken. Het land importeerde het grootste aantal tot slaaf gemaakte Afrikanen in Amerika – naar schatting 4 miljoen – en was ook het laatste land in de regio dat de slavernij afschafte, in 1888.

Wettelijk aansprakelijk

“Je zwarte kind kan op elk moment een spel tegenkomen waarin het tot slaaf wordt gemaakt, en als je kind wit is, wordt het door recreatief racisme geleerd om in het echte leven mensen als slaven te behandelen” zei Bruno Cândido, een zwarte advocaat die antidiscriminatiewetgeving doceert.

Het Braziliaanse ministerie voor Gelijkheid zei dat het contact heeft opgenomen met de ontwikkelaar en Google om samen met hen te werken aan maatregelen om racistische online-inhoud in te dammen. De makers van het product zullen wettelijk aansprakelijk worden gesteld, aldus het ministerie.

Technologiebedrijven in Brazilië, waaronder Google, zijn onlangs onder vuur komen te liggen omdat ze hebben nagelaten inhoud die aanzet tot racisme en andere vormen van geweld te modereren. Het Braziliaanse congres overweegt een wetgeving die sociale mediabedrijven en technologieplatforms de verantwoordelijkheid geeft om criminele en gevaarlijke inhoud te identificeren en te verwijderen.

“Het ministerie van Gelijkheid herhaalt zijn onomkeerbare inzet voor het wegwerken van raciale ongelijkheden en het bevorderen van een beleid dat de verspreiding van racistische inhoud online, in voetbalstadions en in de samenleving als geheel aan banden legt”, aldus de regering in een online verklaring, verwijzend naar de recente racistische aanvallen op de Braziliaanse voetballer Vinícius Júnior in Spanje.