Met dit stappenplan is jou niks meer te gek.

Bron: Womenshealthmag.com

NEDERLAND – Of het nu een obsessie is met voeten, bondage, opblaasbare dingen of luiers voor volwassenen: er zijn heel veel verschillende soorten fetisjen. Je kunt het zo gek niet bedenken. En stiekem hebben meer mensen een fetisj dan jij waarschijnlijk denkt.

Zie de korte seksspeeltjes video op: Womenshealthmag.com.

Iedereen heeft persoonlijke seksuele voorkeuren. Bij de één zijn die wat gebruikelijker dan bij de ander. Zo raken sommige mensen seksueel opgewonden van een object of deel van het lichaam dat doorgaans niet als seksueel wordt beschouwd. Anderen kunnen juist een voorliefde ontwikkelen voor bondage of dominantie. Wat doe je als je partner een fetisj heeft voor iets waar jij (absoluut) niet opgewonden van raakt?

Wat is een fetisj?

Fetisj is afgeleid van het woord fetisjisme, dat betekent dat iemand opgewonden raakt van niet-levende voorwerpen. Het is simpelweg een niet-standaard seksuele interesse.

Diegene kan hierover gaan fantaseren of zich er naar gedragen, zoals seks hebben met dit object of lichaamsdeel. De verschillende fetisjen zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten:

  • Een lichaamsdeel (voeten, oksels of navels)
  • Een object (korsetten, latex, handschoenen, opblaasbare dingen)
  • Een activiteit (spanking, pegging, bondage, dominantie)

Het ontstaan van een fetisj

Er is niet één theorie over het ontstaan van een fetisj, maar er zijn wel ideeën over waar een fetisj vandaan kan komen, namelijk:

  • Het gedeelte in ons brein dat onze seksualiteit regelt, ligt vlak naast de hersendelen die onze lichaamsdelen én emoties beheren. Wanneer deze gebieden in je hersenen overlappen, kan er een fetisj ontstaan.
  • Wanneer je bij toeval een keer opgewonden raakt terwijl je op dat moment op een opblaasbaar matje ligt of naar andermans voeten kijkt, kan opwinding hieraan gekoppeld worden.
  • Soms ben je simpelweg zó opgewonden, dat je zelfs geil wordt van iets waar je normaal gesproken niet opgewonden van zou worden. Herhaling zorgt uiteindelijk voor een fetisj.
  • Bij sommige mensen kunnen tijdens de seks of wanneer ze pijn ervaren dezelfde stofjes aangemaakt worden. Dit kan verklaren waarom sommigen voorkeur hebben voor pijn tijdens de seks, zoals bij BDSM.

Is een fetisj gevaarlijk?

Een fetisj komt regelmatig voor en is meestal onschuldig van aard. Het is voor deze mensen juist een manier om te ontspannen. Toch kan het in zeldzame gevallen voorkomen dat een fetisj voor significante hinder van het individu of de omgeving zorgt. In dat geval heeft diegene last van een psychische aandoening. Ook kan het beoefenen van sommige vormen van BDSM gevaarlijk zijn als je niet weet hoe en welke risico’s je moet vermijden. Zo is het verstandig om van tevoren bepaalde bondagetechnieken te leren of om te weten welke impact het slaan met zwepen op sommige plekken op je lichaam heeft. Tot slot is het bij gebruik van naalden belangrijk om bepaalde hygiënische maatregelen in acht te nemen.

Wat te doen als je partner een fetisj heeft?

Kwam je er onlangs achter dat je partner opgewonden raakt van iets ongewoons, dan is het niet gek dat dit voor een wtf-momentje zorgde. Met deze tips kun je het wat meer laten bezinken en weet je wat jou te doen staat:

1. Waardeer het vertrouwen

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het onwijs knap is dat je partner zijn/haar/diens fetisj met jou heeft durven delen. Waardeer de openhartigheid en het vertrouwen in jou. Je partner voelt zich blijkbaar heel vrij en goed bij jou. Het is een grote stap om toe te geven dat je een fetisj hebt, helemaal als deze wat ongewoon is. Het kan de ander namelijk afschrikken. Mocht dit bij jou ook het geval zijn: geen paniek. Aangezien je dit artikel leest, doe je gelukkig je best om jouw lief hierin tegemoet te komen en dat betekent al heel veel. Je geeft om zijn/haar/diens plezier en geluk.

2. Vertel het niet door

Je partner heeft jou in vertrouwen genomen, dus beloof dat je dit ‘geheim’ niet zomaar doorvertelt aan iemand. Nee, ook niet aan je beste vriendin. Het is belangrijk om elkaars vertrouwen niet te schenden.

3. Denk een beetje out of the box

Laat het nieuwtje in eerste instantie even bezinken. Neem hier de tijd voor, maar vergeet niet dat het, zolang de fetisj niets illegaals is, goed is om wat meer out of the box te denken. Wie weet blaast het jullie seksleven wel een nieuw leven in.

4. Praat er samen over

Communiceren met je partner is áltijd belangrijk, maar nu helemaal. Zo kunnen jullie de fetisj een plekje geven in jullie relatie. Luister goed naar elkaar en geef de ander de ruimte om zich hierover uit te spreken. Probeer ook open te staan voor de wensen van je lover en stel vragen als je iets niet helemaal begrijpt.

5. Sluit eventueel compromis

Je hoeft echt niet gelijk all the way te gaan, maar wie weet ben je na een uitgebreid gesprek wel bereid om een stapje verder te gaan. Het is dan belangrijk om van tevoren een codewoord af te spreken en compromissen te sluiten. Doe alleen dingen waar jij je prettig bij voelt. Heeft je partner een voetenfetisj? Misschien kun je wat vaker op blote voeten lopen of sta je open voor een voetmassage? Kikt je lief op een golden shower? Wellicht kun je met warm water aan de slag? Bij BDSM is de eerste stap misschien een blinddoek of handboeien?

Misschien is de fetisj van je partner iets waar je simpelweg aan moet wennen. Stapje voor stapje kun jij er zelf wellicht ook steeds geiler van worden. Op een gegeven moment kan jij ook die seksuele link leggen tussen het voorwerp, het lichaamsdeel of de activiteit. Of je wordt opgewonden van het feit dat je partner er geil van wordt. Either way: door iets meer open te staan voor de seksuele voorkeuren van je partner, kunnen jullie uiteindelijk héle leuke avonden in bed beleven. Enjoy!