Bron: Rijnmond.nl.

ROTTERDAM – Een paar jaar geleden had de Rotterdamse Emilie Wiersma (34) nog een fulltime baan in de techwereld, nu besteedt ze die tijd aan Konfettie, haar online sextoy-platform. Met dit platform viert ze de groeiende creativiteit van makers in de sextoy-industrie en verkoopt ze accessoires en speeltjes. Die zijn, behalve leuk en spannend, ook nog eens veilig om te gebruiken. Iets wat volgens Emilie lang niet altijd vanzelfsprekend is in de wereld van de seksspeeltjes

Zie meer en grotere foto’s op: Rijnmond.nl.

Sommigen kennen Emilie misschien nog wel van ‘Het Sloopteam’: de groep Rotterdamse vrienden die gezonder wilden zijn en gingen trainen voor de marathon. Rijnmond volgde de groep in een documentaireserie en leefde mee met de obstakels die de leden moesten overwinnen op weg naar ‘De mooiste’.

Drie jaar later loopt Emilie nog steeds geregeld hard, maar focust ze zich vooral op haar eigen bedrijf in seksspeeltjes. Daar rol je niet zomaar in, zou je zeggen. Toch voelde dat voor haar wel zo. “Ik heb het nooit moeilijk gevonden om over seks te praten”, legt ze uit. “Ik merkte daardoor ook dat mensen het fijn vonden om het met mij over dit onderwerp te hebben. Ik ben heel open-minded.”

Ik heb het nooit moeilijk gevonden om over seks te praten

Emilie

“Mijn allereerste speeltje was een felblauwe, jellyachtige vibrator. Ik ontving ‘m in een mooie verpakking, in Europa gemaakt, met keurmerk en al. Dan denk je: dat zit wel goed.”

Onveilige toys

Tot Emilie meer onderzoek ging doen en erachter kwam dat die veiligheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is. “De markt is niet goed gereguleerd. Dat houdt in dat er wereldwijd gevaarlijke sextoys mogen worden verkocht die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Maar veel mensen zijn daar niet van op de hoogte. Ik wist het eerst ook niet.”

“In de toys zitten vaak weekmakers. En als die er niet in zitten, dan zijn ze gemaakt van een poreus materiaal dat je door de minuscule poriën niet goed schoon kunt maken. Hoe vaker je zoiets gebruikt, hoe meer bacteriën erop komen te zitten. Dan ben je dus op een gegeven moment jezelf aan het infecteren met je eigen sextoy.”

Kwijtraken in je lichaam

Een probleem, vindt Emilie. Toen ze vervolgens op zoek ging naar seksspeeltjes die wél veilig zijn, zag ze al snel dat de keuze beperkt was. “Ik begreep niet waarom mensen ermee akkoord gingen dat alle spullen die met seks te maken hadden, van slechte kwaliteit waren.” Dit was voor de Rotterdamse de reden om zelf aan de slag te gaan.

Inmiddels runt ze vol passie Konfettie: een platform voor makers uit heel Europa die sextoys aanbieden. Emilie controleert zelf of de sextoys op haar website wel voldoende veilig zijn. Dit houdt in dat er geen gevaarlijke stoffen in mogen zitten, dat ze goed schoon te maken zijn en dat het design van het product veilig is. “Het gebeurt best weleens dat een speeltje zo ontworpen is dat je het kan kwijtraken in je lichaam”, legt ze uit. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Handboeien met geborduurde kersjes

Met Konfettie biedt Emilie niet alleen een podium aan makers die de veiligheid van hun producten vooropstellen, maar viert ze ook de opkomende creativiteit en positiviteit van de sextoy-industrie. Ze ziet dat dit de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden is in haar werkveld. Er is meer ruimte voor persoonlijke behoefte en inclusiviteit. “Het is niet meer zo dat alles altijd maar om die penis moet draaien. En dat is niet alleen wat betreft speeltjes of accessoires, maar ook bij erotische kunst.”

“Deze wereld is nu echt out in the open, er is geen taboe meer. Op Twitter is er bijvoorbeeld een community van duizenden mensen die met elkaar bespreken en laten zien wat ze allemaal in de kast hebben staan. Het is fantastisch om te zien dat er nu sextoys worden gemaakt waarbij verschillende genders en seksualiteiten er ook mogen zijn.”

Het is niet alleen maar die zwart-rode kelder, maar ook bijvoorbeeld geborduurde handboeien van stof, met kersjes erop

Emilie

Die ontwikkeling juicht Emilie niet alleen toe, ze draagt er met haar onderneming ook graag aan bij. “Het is heel belangrijk wat je zelf uit seks wilt halen, wat je zelf fijn vindt en waar je blij van wordt. Als je ‘bdsm’ intypt op Google, dan krijg je heftige, pornografische dingen te zien. Maar daar zit nog zoveel tussen, en dat bied ik ook aan op mijn platform”, benadrukt ze. “Het is niet alleen maar die zwart-rode kelder, maar ook bijvoorbeeld geborduurde handboeien van stof, met kersjes erop. En als je wilt, dan kan je daar zelfs je initialen op laten zetten”, voegt ze lachend toe.

‘Vier je nieuwsgierigheid’

Emilies website is niet alleen bedoeld voor de echte sextoy-kenners, maar juist ook voor de mensen die deze wereld nog niet zo goed kennen en vooral nieuwsgierig zijn. ‘Celebrate your curiosity’, staat dan ook in grote letters op de site.

Voor die mensen kan het aanbod van Konfettie nog weleens overweldigend zijn, weet ze. “Ik zou daarom aanraden om eerst goed na te denken over wat je nou eigenlijk wel en niet wilt. Er is zo ontzettend veel. Wat uiteindelijk het beste bij je past, is heel persoonlijk.”

Ze haalt het voorbeeld aan van de customizable toys van een van de verkopers op haar platform. “Deze aanbieder speelt echt in op de fantasywereld. Achter die speeltjes zit een heel karakter waar gebruikers bijvoorbeeld ook tekeningen van maken. De klant kan dan zelf de vorm, de grootte, het materiaal en de kleurcombinaties van het speeltje bepalen.”

“Dit sluit ook weer aan bij de ‘positivity-lifestyle’ die ik probeer na te streven met mijn platform. Dat mensen nu zelf kunnen bepalen wat ze doen en hoe het eruitziet, om op die manier een persoonlijke fantasie te kunnen beleven. Ik hoop dat ik met deze visie meer mensen kan bereiken. Zodat ze hun eigen nieuwsgierigheid achterna gaan en denken: ’Op deze manier wil ik het wél een keer proberen’.”

(door red. BDSMradio.EU tom Verhoeven)

Link naar haar website: Konfettie.eu.