Bron: IJmuidercourant.nl.

NEDERLAND – Het is Wereldfetisjdag. Wie zijn die mensen met een obsessie voor voeten, tenen, leer, lingerie of andere objecten? „Het zijn er meer dan je denkt”, zegt ervaringsdeskundige en therapeut Laura Ledel.

Zie meer en grotere foto’s op: IJmuidercourant.nl.

Op de derde vrijdag in januari kun je met een paars kledingstuk aandacht vragen voor fetisjisme. Maar waarschijnlijk is er weinig te merken van ’Fetish Friday’ (in 2008 begonnen in Engeland). Jammer dat het een taboe is, vindt Laura Ledel. „Openheid is goed.”

1 Vertel, wat is een fetisj precies?

„Een fetisj is iets anders dan een wilde fantasie. Het is een voorliefde voor een voorwerp of lichaamsdeel dat bij strelen, dragen of aanraken seksuele opwinding veroorzaakt. Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een fetisj voor.”

Zo krijgt de een het warm van rijgkorsetten, naaldhakken, leer, latex, rubber, fluweel of wol. De ander kickt op spiegels, piercings, voeten, handen, haar, neuzen of tenen. Bekende fetisjen zijn ook rollenspellen (een verpleegster, agent of dier nadoen) en BDSM (staat voor bondage, discipline, sadisme en masochisme). Ook zijn er volwassenen met een fetisj voor het dragen van luiers.

Er is een verschil tussen de exclusieve en niet-exclusieve fetisjist. Ledel: „De exclusieve fetisjist raakt alléén opgewonden van een specifiek voorwerp, lichaamsdeel of gedrag. De meeste fetisjisten vinden ’gewone’ seks ook nog leuk.”

2 Noem eens een opvallende fetisj?

„De opvallendste was een Duitse vrouw met een fetisj voor de Berlijnse muur. Ze deed alles om maar in de buurt van de muur te slapen, omdat ze daar volledig geërotiseerd door werd en maanden op kon teren. Op een gegeven moment mocht ze een nacht doorbrengen in zo’n wachttoren en kon ze voor het slapen de muur aanraken.”

In haar eigen praktijk begeleidde Ledel een vrouw die altijd een vioolstandaard bij zich moet hebben om opgewonden te kunnen raken. „Weer een andere cliënt krijgt erotische gevoelens in een ouderwetse kappersstoel met zo’n laken over zich heen.”

3 Hoe ontstaat die voorliefde?

Verschilt per persoon, zegt Laura Ledel. „Er is beslist niet één aanwijsbare oorzaak. Fetisjen ontstaan meestal door toevallige gebeurtenissen in de vroege jeugd. Een ervaring uit de kindertijd kan op latere leeftijd in een seksuele of erotische situatie worden herkend. Het brein legt een koppeling tussen die gevoelens en dan kan een fetisj ontstaan.”

4 Is een fetisj leuk of lastig?

„Zelf heb ik vanaf mijn vijftiende een fetisj voor het dragen, zien, ruiken en aanraken van leer. Dagelijks ben ik gekleed in leer. Niet van die erotische pakjes, maar gewoon modisch en stijlvol. En ik heb affiniteit met sm-gerelateerde activiteiten. Ik loop niet als een meesteres met een zweepje door mijn praktijk. Die rol houd ik privé.”

Leuk of lastig hangt af van de fetisj. Een seksuele fascinatie voor gelakte nagels, zachte stofjes, of mooi ondergoed wordt sneller geaccepteerd dan een luierfetisj. „En iemand met een voetfetisj kan best een partner vinden die het heerlijk vindt als zijn of haar voeten elke dag worden gemasseerd.”

„Natuurlijk mag je lachen om een fetisj, dat geeft ontspanning”, zegt Ledel. „Als het maar in een sfeer van acceptatie en respect is. Ik vind het heerlijk om mezelf als fetisjist op de hak te nemen.”

5 Wie behandelt u in uw praktijk?

„Voornamelijk hoogopgeleide mensen met goede banen en leidinggevende functies.” Fetisjfanaten komen uit alle lagen van de bevolking. „Maar uit angst voor herkenning en de maatschappelijke gevolgen, zul je op fetisjfeesten weinig mensen uit het hogere kader zien.”

Haar therapie is niet gericht op ’afleren’, maar op het ’beheersbaar houden van eventuele problemen’. „Als je een fetisj probeert te onderdrukken, dringt het zich juist aan je op. Ik help mensen het te accepteren en er op een gezonde manier vorm aan te geven. Zolang het geen bedreiging is voor henzelf of een ander. Mensen met een bijzondere seksuele voorkeur kunnen zich heel eenzaam voelen. Schaamtegevoelens en onbegrip spelen een rol.”