Bron: Telegraaf.nl

HEERLEN – Ricardo van den D. (44) leidde jarenlang een luxe leven. Maar waarvan deed de werkloze het? Grootschalige oplichting stelt het Openbaar Ministerie. Onder meer van een Heerlense meesteres.

Zie grotere foto op: Telegraaf.nl

Voor justitie is Dordtenaar Van den D. geen onbekende. Twee keer eerder werd hij veroordeeld wegens oplichting. Werk- en vrijheidsstraffen leken geen effect te sorteren. In 2020 en 2021 zou de man in Limburg, Gelderland en Noord-Holland nieuwe slachtoffers hebben gemaakt.

’Investeren’

De verdachte liet ze ’investeren’. Hij bleek over veel geld te beschikken en zou dat verdiend hebben met import. Hij toonde foto’s van een partij televisies en iMacs die ’overzees werden gekocht’. Ze zouden in Nederland voor het meervoudige van de man gaan.

Een investering van 6000 euro zou 20.000 opleveren. Veel slachtoffers (bekenden of contacten die online werden gelegd) lieten zich volgens het OM overtuigen. Ook een Heerlense domina.

Daar kwam Van den D. aanvankelijk voor bdsm-sessies. Die zouden onder meer plaats hebben gevonden als hij met zijn gezin in Center Parcs in Limburg verbleef. Hij betaalde per bezoek 600 euro en toonde daarbij flinke pakken cash geld.

Rendement

Na enkele sessies vertelde de verdachte over zijn ’inkomstenbron’ en zei voor de vrouw te willen investeren. Uit ’genegenheid.’ Van den D. gaf kopieën van paspoort en bankpas af. Dat haalde het Heerlense slachtoffer over de streep om 2000 euro over te maken. Rendement kwam er niet. Wel verzoeken om meer geld.

Waar de domina zich niet verder liet verleiden, kwam een ander slachtoffer steeds dieper in de problemen. Hij maakte meer dan twee ton over en verzweeg uit schaamte voor zijn naasten alles. Enkele minder bedeelde slachtoffers haalden geld uit erfenissen of gingen leningen aan om bij Van den D. in te leggen.

Als slachtoffers hun geld terug wilden, kregen ze te horen dat dit niet ging. Zo was een auto in beslag genomen waar het geld in lag. Had hij een tumor in zijn hand. Lag hij in coma. Of zat Van den D. plots vast. Ook zou de verdachte aan slachtoffers hebben gezegd dat zijn dochter was overleden en hij zonder geld zat omdat hij de uitvaart had betaald.

Overleden dochter

Ter bewijs werden foto’s van een rouwstoet meegestuurd. Ze bleken van de uitvaart van een motorclublid. „U heeft geen overleden dochter”, aldus de voorzitter van de rechtbank. ’Jawel’. „Wat is haar naam dan?” ’Die heb ik verdrongen.’ „Wat is haar geboortedatum?” ’Dat weet ik niet meer.’ In enkele gevallen kregen boze slachtoffers met zijn ’advocaat’ te maken. „Maar die maakte bij het woord fraude dezelfde spelfout als u doet”, merkte de voorzitter op.

Van den D. hield er volgens justitie 12 rekeningen op na. Er zou voor tonnen zijn gepind. De rechercheur die de zaak onderzocht moest een telefoon met 50.000 bestanden uitpluizen en ging alle bankrekeningen na. Daarna werden eventuele slachtoffers benaderd. Uiteindelijk deden er ’slechts’ zes aangifte, onder wie de vrouw uit Heerlen.

Het OM wil de verdachte anderhalf jaar in de cel en dat deze het geld terugbetaald. Volgens zijn raadsvrouw kan oplichting niet worden bewezen. Het zou gaan om een zakelijke overeenkomst.