Bron: Volkskrant.nl.

NEDERLAND – Wie op zoek is naar betaalde seks kan op internet nog steeds terecht. Getuige advertenties als: ‘Vanwege het coronavirus werk ik alleen met een mondkapje. Maar dat is dan ook het enige dat ik aan heb.’ Of: ‘Vanwege het coronavirus is het niet mogelijk om te tongzoenen. Alleen pijpdates kan natuurlijk ook.

Op 15 maart werden seksclubs en bordelen in Nederland gesloten, sinds 23 maart geldt ook een verbod op contactberoepen, zoals kappers en sekswerkers. Maar niet iedereen houdt zich daaraan, blijkt uit naspeuringen van onderzoeksjournalisten van Investico en Pointer (KRO-NCRV).

Zij onderzochten seksadvertenties op de drie grootste sites: Kinky.nl, Sexjobs.nl en Speurder.nl. Daaruit blijkt dat 179 sekswerkers gewoon doorwerken; 216 hebben hun werk (tijdelijk) gestaakt. Op deze sites zijn nog steeds tienduizenden advertenties actief. De sites openen met een waarschuwing dat lijfelijk contact verboden is. Maar ze plaatsen wel advertenties waarop fysieke diensten worden aangeboden.

Dat is onverantwoord, vindt André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). Maar veel vrouwen kunnen volgens hem niet anders. ‘Als je moet kiezen tussen corona of eten, dan gaat eten voor.’

Het kabinet heeft steunmaatregelen geregeld voor zzp’ers en bedrijven. Veel sekswerkers vallen daarbij tussen wal en schip. Prostituees bij privéhuizen, clubs en sauna’s werken vaak onder de zogeheten ‘opting-in’ regeling. Zij betalen wel belasting, maar zijn niet in dienst en ook geen zzp’er. Ook predikanten maken van deze regeling gebruik. Deze groep komt niet in aanmerking voor de huidige compensatieregelingen. Volgens Van Dorst gaat het daarbij om zo’n vijf- tot zesduizend mannen en vrouwen.

Daarnaast is er het informele circuit van sekswerkers zonder papieren. ‘Voor hen is prostitutie vaak de enige bron van inkomsten’, aldus Lyle Muns van My Red Light, een non-profit bordeel in Amsterdam. Ook die vallen buiten de boot.

Hoeveel dat er zijn, weet niemand, zegt Muns. ‘Maar ik denk dat je voor die groep een opvangfonds moet organiseren. Dan kun je ervoor zorgen dat ze geen klanten meer hoeven te ontvangen.’ Op de website prostitutie.nl is een steunfonds opgericht voor sekswerkers. Daar was woensdag bijna 13 duizend euro op binnengekomen.

Van het verbieden van seksadvertenties is Muns geen voorstander. ‘Dan gaat het alleen maar ondergronds.’ Dat zijn de sites ook niet van plan, schrijft een woordvoerder van Midhold, dat verschillende sekssites beheert.

Volgens hem is het aantal adverteerders voor fysiek sekswerk tot een minimum gedaald en stijgt het aanbod van webcamseks. ‘Met deze dienst leveren wij een belangrijke bijdrage aan het noodzakelijke en door de overheid verplicht gestelde social distancing’, aldus Midhold.

‘Kim’ van 37 is nu een van de vele sekswerkers die noodgedwongen thuis zit. Ze is een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, werkt in een club en adverteert ook op internet. ‘Maar nu ben ik offline.’  Ook Kim werkte via de opting-in regeling. Zij kan nu alleen een beroep doen op bijstand. Maar daarbij wordt getoetst of ze niet te veel vermogen heeft, een voorwaarde die is geschrapt voor mensen die onder een compensatieregeling vallen.

Kim heeft wat gespaard, dus zij kan het zich permitteren om even zonder werk te zitten. Veel van haar collega’s niet. ‘Ik ken dames die hun woning moeten opzeggen omdat ze geen inkomsten meer hebben.’ Daarbij gaat het vooral om buitenlandse collega’s, zegt Kim. Die, benadrukt ze, ‘wel gewoon allemaal wit werken en keurig belasting afdragen. Maar wij als sekswerkers vallen altijd buiten de boot.’

Regeringspartij de ChristenUnie stelt voor om de financiële noodregelingen ook voor prostituees te laten gelden. Veel sekswerkers werken nu vaak noodgedwongen door, tegen de overheidsadviezen in, aldus CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. De partij pleit ook voor een verbod op seksadvertenties.

REACTIE tom Verhoeven BDSMradio.EU

In welke vorm BDSM werkers handelen in Coronatijd is niet bekend. Wellicht zullen er Dominanten M/V videosessies houden of een andere manier gebruiken om contact met klanten te houden.

Mocht je als BDSM werker dit hier kenbaar willen maken? Stuur even een bercihtje naar BDSMradioEU@hotmail.com of PB via de social media.

Groetjes,

tom