Man komt op negentigste uit de kast als transgender

Bron: AD.nl.

UK – Al heel zijn leven wist de Brit Peter Davies dat hij in het verkeerde lichaam was geboren. Het duurde echter tot zijn negentigste voordat hij uit de kast kwam. Nu is de transgender een hormonenkuur gestart en heet hij Patricia.

,,Het is alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Ik leefde in een leugen”, zegt Patricia uit Leicestershire. ,,Ik heb het zo lang stilgehouden. En nu heb ik het verteld aan enkele buren. Iedereen reageerde positief. ‘Maak je geen zorgen’, zeiden ze. ‘Het belangrijkste is dat jij gelukkig bent’.”

,,Ik wist sinds mijn derde dat ik eigenlijk een meisje was”, verklaart Patricia, een gepensioneerde fotograaf die diende in het leger tussen 1945 en 1948. ,,Ik wilde alleen met meisjesspeelgoed spelen. Mijn moeder ging daar soms wel in mee, want ze zag er geen probleem in”, aldus de oorlogsveteraan.

Zes jaar geleden overleed haar echtgenote na 63 jaar huwelijk. Na het bekijken van een televisiereeks in 2015 over jonge transgenders besloot Patricia uit de kast te komen. Sindsdien zijn mannenkleren voor Patricia uit den boze. ,,Ik draag een rok en een blouse. En ik ben begonnen met een hormonenkuur. Het mooiste is dat de mensen me accepteren zoals ik ben. Ik heb nog geen enkele negatieve reactie gehad.”

Ik wist sinds mijn derde dat ik eigenlijk een meisje was

Patricia Davies

Geheim

Ook de medische wereld wist er weinig van. Als behandeling kreeg je een elektrische schok

Patricia Davies

,,Vroeger begrepen mensen niets van transgenders”, vertelt Patricia. ,,Het was gewoon niet veilig om hierover te spreken. Ook de medische wereld wist er weinig van. Als behandeling kreeg je een elektrische schok. Ze beseften toen niet dat er niets te genezen viel.”

Uit angst voor vijandige reacties van de gemeenschap hield Patricia het geheim. Enkel haar echtgenote lichtte ze na lang twijfelen in. Ze was toen 60 jaar en reageerde gelukkig goed. ,,Het was een geheim van ons beiden. Ze kocht juwelen voor me en sprak me thuis aan met Patricia”, legt de transgendervrouw uit.

Het feit dat ze haar ware identiteit al die tijd geheim hield, maakte haar niet noodzakelijk ongelukkig. ,,Ik maakte er altijd het beste van en bekeek het leven door een roze bril. Mijn gevoel voor humor hielp me daarbij.”

Patricia is op haar negentigste eindelijk zichzelf. ,,Het is een openbaring”, zegt ze en kijkt hoopvol naar de jaren die haar nog resten als volwaardige vrouw. Ze hoopt daarbij op de goeie genen van een verre tante om nog enkele jaren van het leven als vrouw te genieten.

Zie meer en grotere foto’s: www.ad.nl.