“Vrouwen moeten zich wapenen tegen perverse verhuurders die seks eisen”


Bron: HLN.be.


LONDEN – Een betaalbare, fatsoenlijke woonst vinden in een wereldstad als Londen is geen kinderspel. Zeker niet voor jonge, alleenstaande vrouwen. Van hen proberen hoe langer hoe meer eigenaars seks los te krijgen in plaats van huurgeld in ruil voor onderdak. Vaak zelfs open en bloot. Een gevaarlijke situatie, schrijft Penny Anderson in The Guardian. Zij roept de jongedames op zichzelf zoveel mogelijk te beschermen.

Eigenaars bieden op het internet hun woonst aan en vragen daar, al dan niet in bedekte termen, seks voor. Daar kan je dan natuurlijk meteen voor bedanken, maar wie op huizenjacht is, begeeft zich ook vaak in minder vertrouwde wijken om er met onbekenden een woning te gaan bezichtigen. Ook daar kan al eens een huisbaas tussenzitten die seks verwacht van de huurder, waarschuwt Penny Anderson. “Zo’n man kan zelfs de slaapkamer naast de jouwe betrekken, als hij een inwonende huisbaas is”, schrijft ze.

Anderson trok zelf met een vriendin op pad en botste op een dronken eigenaar die eerst beweerde dat hij ging samenwonen met zijn vriendin, maar al snel van tactiek veranderde: “Eigenlijk is ze niet echt mijn lief, zou het dan oké zijn als ik af en toe eens langskwam?” Een andere vriendin kreeg huurvermindering aangeboden van haar huisbaas, als ze “lief voor hem” zou zijn. De vrouw verhuisde en werd prompt beschuldigd van preutsheid en zelfs vervolgd voor de verliezen die de eigenaar had geleden. Haar eigen zoekertje op een populaire huurderssite leverde een huisbaas op die ontwijkend antwoordde op de huurvoorwaarden en haar uiteindelijk vroeg of ze op zoek was naar ‘mannelijk gezelschap’. Nog een vriendin die een flat zocht voor haar en haar kindje kreeg het aanbod van een man die geen huur wou maar “licht, anaal contact met haar toestemming” verkoos.

“Laten we duidelijk zijn: dit gaat niet over seks met wederzijdse toestemming of over zelfstandige ‘sekswerkers'”, zegt Anderson. “Het zijn kwetsbare vrouwen die op zoek zijn naar een veilige plek om te wonen en die vervolgens genadeloos worden gedwongen om seks met hun verhuurders te hebben om een dak boven hun hoofd te hebben.” Anderson waarschuwt alleenstaande vrouwen ervoor om niet alleen op huizenjacht te trekken. “Laat altijd iemand weten waar je bent. Probeer een rondleiding vast te krijgen met een makelaar. En als je tot seks gedwongen wordt, verwittig dan de politie.”

Tot slot wijst Anderson erop dat niet alleen de verdorven verhuurders gebruik kunnen maken van het internet voor hun daden maar ook hun slachtoffers om de daders aan te duiden.

Zie grotere foto: www.hln.be.