Stad voorop met regels over kinky feesten


Bron: Dvhn.nl.


GRONINGEN – De gemeente Groningen gaat duidelijke regels opnemen over erotische feesten. De stad loopt daarmee voorop in Nederland.

Leon de Koning is organisator van KinkFaktory in Groningen en is blij met de plannen. Eerder dit jaar organiseerde hij een pikant feest in Groningen en daarvoor vroeg hij een vergunning aan. Duidelijke regels waren er niet.

,,De gemeente schaarde ons daarom onder het prostitutiebeleid, terwijl we met prostitutie niets te maken hebben. We zijn geen parenclub of bordeel.’’ Bovendien kostte de vergunning 1100 euro, terwijl een gewone evenementenvergunning veel goedkoper is.

‘Regels voorkomen stigmatisering’

De gemeente Groningen wil regels meegeven over bijvoorbeeld leeftijd en hygiëne. Kinky feesten vallen in de toekomst onder het evenementenbeleid. De Koning: ,,De regels blijven hetzelfde. De minimumleeftijd moet 18 jaar zijn, we moeten goede toegangscontrole hebben en scherp toezien op hygiëne. Vanzelfsprekend, maar goed dat het opgenomen wordt. Dit draagt bij openheid en voorkomt stigmatisering. Groningen zorgt zo voor acceptatie van de doelgroepen die hier komen.’’

Op de feesten komen bezoekers in sexy kleding. Er zijn danseressen, muziek en plekken waar mensen zich terug kunnen trekken om meer te doen dan dansen. ,,Spelen noemen wij dat.’’

Niet kinderachtig doen

Op veel plekken in Nederland worden pikante feesten gehouden. Gemeenten hebben er geen beleid voor, waardoor organisatoren vanzelf in een schimmig gebied werken. Sommige gemeenten verbieden de feesten. De Koning nam eerder dit jaar zelf contact op met de gemeente, omdat hij wilde voorkomen dat een gepland feest op het laatste moment verboden werd. Dat bracht een en ander in beweging. De VVD-fractie stelde vragen aan het stadsbestuur. Burgemeester Peter den Oudsten zei toen niet kinderachtig te willen doen en te vinden dat er ruimte moet zijn voor dit soort feesten in de stad.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat het nieuwe beleid volgend voorjaar klaar is. Niet alleen voor erotische feesten, maar ook voor dancefeesten en vechtsportgala’s komen er duidelijke regels. ,,Nu zijn evenementen in gebouwen vaak niet vergunningsplichtig.’’ Het nieuwe beleid is er voor de volgende editie van KinkFaktory.

Zie grotere foto: www.dvhn.nl.