Vermoorde boekhouder gedroeg zich als miljonair in SM-club: “Soms 1.500 euro per sessie”


Bron: HLN.be.


BELGIE – HULDENBERG – De in een SM-club vermoorde boekhouder BenoĆ®t Dupont gedroeg zich als een miljonair. Dat zei beschuldigde Christian Platevoet tijdens zijn verhoor op de eerste dag van zijn proces voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven. Platevoet ontkende dat hij de intentie had om de minnaar van zijn vrouw te doden. “Ik wilde alleen maar in het plafond schieten om Dupont de daver op het lijf te jagen. Nadien raakte ik de controle kwijt.”

Christian Platevoet (56) wordt beschuldigd van moord op boekhouder BenoƮt Dupont (52) op 15 juli 2013 in een SM-club in Huldenberg. De Fransman uit Overijse bracht zijn liefdesrivaal, een boekhouder uit Roosdaal, om het leven met twee schoten uit een jachtgeweer.

Dupont meldde zich in augustus 2012 als nieuwe klant in de riante villa aan de Vossekouter. De uitbaters, Platevoet en zijn echtgenote Sansanee Riyaphan alias ‘Mistress Nina’, haalden met de zelfstandige boekhouder een grote vis binnen. De volgende tien maanden jaagde hij er bijna 35.000 euro door. “We hadden nog nooit een klant gehad die zoveel betaalde”, stelde Platevoet tijdens zijn ondervraging door assisenvoorzitter Peter Hartoch.

“Haast iedereen betaalde cash, maar hij deed het met een overschrijving. Wij dachten dat we met een miljonair te maken hadden. Hij nam nooit de basisformule van 100 euro per uur. Dupont besteedde 400 tot 1.500 euro per SM-sessie. Soms organiseerden we een volledige dag voor hem. Hij gaf het loon van twee werknemers uit.”

Platevoet, die 21 jaar voor het Franse parlement werkte, leerde in 2002 zijn vrouw kennen in een massagesalon in seksoord Phuket in Thailand. Hij nam zijn Thaise aanwinst mee naar Frankrijk, waar hij “uit seksuele nieuwsgierigheid” zijn eerste voorzichtige stappen in de SM-wereld deed. Platevoet introduceerde Riyaphan bij een professionele SM-meesteres in Gent. “Ze vond het een fantastische ervaring”, zei Platevoet. Mistress Nina was geboren.

Meesteres Kika

Het koppel kwam in contact met SM-meesteres Kika. “Zij stelde voor om samen te werken en we besloten om de grootste SM-club van BelgiĆ« op te richten.” Geen ordinair clubje, maar een heuse donjon. Niet in thuisland Frankrijk maar op een vier hectare groot domein in de bossen van het Vlaams-Brabantse Huldenberg. “In Frankrijk is een donjon verboden. In BelgiĆ« staan de mensen meer open voor SM en er zijn veel meer klanten. De politie maakte geen bezwaar tegen onze activiteiten.”

Voor de oprichting van de naamloze club in oktober 2009 moest Platevoet gaan lenen. “Onder meer representatiekosten als we klanten gingen afhalen aan de luchthaven. In 2011 hield Kika ermee op. Vanaf 2011 stonden Sansanee en ik er alleen voor.”

Volgens Platevoet heeft de club hem meer geld gekost dan opgebracht. De omzetcijfers varieerden van 10.000 tot 12.000 euro per maand. Op jaarbasis hielden ze daar 90.000 euro aan over. “De inkomsten waren drieledig: de sessies met Nina als meesteres, de organisatie van SM-avonden en opname en verkoop van video’s.” Het liep storm voor de slanke, in zwart leder gehulde Nina. Klanten kwamen speciaal voor haar uit AustraliĆ«. Nina maakte furore door haar dominante karakter en stond bekend om haar zweepslagen. Volgens openbaar aanklager Hans Van Espen onderscheidde Nina zich door “haar extreme vorm van lichamelijk contact met mannen”.

In de ogen van Platevoet was zijn vrouw geen prostituee en hij geen pooier. “Er kwam geen seks aan te pas. Want SM staat los van seksuele activiteiten. Sommige dingen worden gewoon geweigerd. Penetratie bijvoorbeeld hoort er niet bij. Dat is een vaste afspraak met de meesteres.”

Affaire

Dupont begon in maart 2013 een relatie met zijn SM-meesteres Nina. Sansanee Riyaphan had nog niet lang een miskraam achter de rug en de relatie met haar echtgenoot was gaan slabakken. Eind juni kwam Platevoet de verhouding op het spoor en nam de jaloezie zijn leven over. Hij bedreigde zijn concurrent maar dat had weinig impact. Terwijl Platevoet op 14 juli de Franse nationale feestdag bij familie ging doorbrengen, boekten Dupont en Riyaphan een hotel in Maastricht.

Spioneren

Om zijn vrouw te bespioneren had Platevoet het betalende programma Spybubble geĆÆnstalleerd. Dat laat toe om vanop afstand een gsm te volgen, inclusief lokaliseren. Op 15 juli wachtte hij in de club in Huldenberg het terugkerende liefdespaar op. Platevoet had een jachtgeweer gekocht, dat verstopt lag in het tuinhuis op het domein. In de tuin loste hij een eerste schot om het wapen te testen. Zijn wagen had hij achteraan geparkeerd, om niet op te vallen.

“Ik verborg mij achter een schoorsteen en hoorde hen praten in de keuken. Dupont had zin in een SM-sessie maar geen tijd. Ik bestudeerde de schietlijn om zeker te zijn dat ik Sansanee niet zou raken. Toen richtte ik effectief het geweer op Dupont. Maar niet om hem te doden. Ik wilde hem alleen maar schrik aanjagen”, zei Platevoet tijdens het verhoor door assisenvoorzitter Peter Hartoch.

Verwoed jager

Uit het onderzoek is gebleken dat Platevoet het slachtoffer eerst vanop een meter in de rug schoot en hem vervolgens vanop dertig centimeter het genadeschot door het hoofd gaf. “Ik keek Dupont recht in de ogen. Toen hij merkte dat ik ging schieten, draaide hij zich om in een vluchtpoging en kwam ten val. Dat is alles wat ik me herinner.”

Voorzitter Hartoch vond het vreemd dat iemand met het profiel van Platevoet het plafond wilde raken maar dat doel compleet miste. De beschuldigde genoot een militaire opleiding en was een verwoed jager. Tussen het eerste en het tweede schot zaten slechts enkele seconden. “Het was een nachtmerrie. Ik voelde me bevrijd van alle frustraties van de weken voordien en raakte de pedalen kwijt”, stelde Platevoet.


Tijdspanne van vier uur

Uit de reconstructie bleek dat het overspelige koppel rond 11.30 uur in de club toekwam. Pas twee uur later vielen de dodelijke schoten. Nadien duurde het nog eens ruim twee uur voordat Platevoet de hulpdiensten verwittigde. Hij maakte van die tijd gebruik om 400 euro cash te gaan storten bij de Bank van de Post in Huldenberg en om zijn vrouw in de douche te zetten. Sansanee Riyaphan was na het eerste schot naast haar minnaar geknield en zat helemaal onder de bloedsporen. Dat ze in de armen van Dupont wilde sterven, ontkende Platevoet met klem. Morgen komt de inmiddels gescheiden vrouw zelf getuigen.

Zie grotere foto: www.hln.be.