Italië geschokt: seksfilmpje drijft vrouw tot wanhoopsdaad


Bron: RTLnieuws.nl.


ITALIE – De zaak van Tiziana Cantone, een vrouw die zelfmoord pleegde nadat een wraakpornovideo waarin zij te zien was viraal was gegaan, houdt Italië in zijn greep. Haar uitvaart werd rechtstreeks op de televisie uitgezonden en door ruim een miljoen mensen bekeken.

Cantone (31) die al meer dan een half jaar een bittere strijd voerde om de video van internet verwijderd te krijgen en haar blazoen te zuiveren, werd gisteren begraven. Vier mannen zijn aangehouden in de geruchtmakende zaak.

Tiziana maakte een eind aan haar leven in het huis van haar tante in de plaats Mugnano, niet ver van Napels. De Italiaanse justitie is een grootschalig onderzoek naar haar dood begonnen. De vier mannen worden verdacht van laster.

Video uitvaartplechtigheid

Op de beelden van de uitvaart is te zien hoe de moeder van Tiziano gebukt gaat onder haar dood. “Geef haar een beetje waardigheid terug”, zegt ze geëmotioneerd.

Het drama begon toen ze een seksvideo deelde met haar ex-vriend en drie anderen. De video was waarschijnlijk bedoeld om hem te laten weten dat het weer goed met haar ging, maar werd door een van hen op internet gezet. De video ging viraal en werd in korte tijd meer dan een miljoen keer bekeken.

Nachtmerrie

Haar woorden: “Ben je aan het filmen? Bravo!”, die ze in de video uitsprak, kregen een grote betekenis in Italië. Niet veel later waren deze woorden te lezen en te zien op T-shirts en zelfs op telefoonhoesjes.

De video liep uit op een nachtmerrie voor Tizia. Ze werd het mikpunt van hoon en moest noodgedwongen ontslag nemen. Daarop besloot ze te verhuizen naar Toscane en haar naam te veranderen.

Proceskosten betalen

Ook begon ze een juridische procedure om de video verwijderd te krijgen en verzocht Google om haar naam te vergeten in de zoekresultaten. Ze won de rechtszaak glansrijk, maar het leed was al geschied. Ze was tegen wil en dank een nationale bekendheid geworden. De video dook, ondanks het publicatieverbod, steeds weer op.

Tot overmaat van ramp gebood de rechter haar de proceskosten (20.000 euro) te betalen. In de Italiaanse media werd deze ‘veroordeling’ achteraf beschouwd als een ‘laatste belediging aan haar adres, die haar mogelijk over de rand heeft geduwd’.

Verwerpelijk fenomeen

In Italië leidt de zaak tot verhitte debatten over de gevolgen van het openlijk beschimpen van (jonge) vrouwen. Premier Renzi veroordeelde ellende die Tizia over zich heen heeft gekregen. Hij zei dat de overheid er weinig aan kan veranderen en dat het vooral een (verwerpelijk) cultureel fenomeen is

Niet iedereen nam het voor Tiziana op: Walter Caputo, een partijgenoot van Renzi, tweette een bericht met de strekking ‘eigen schuld dikke bult’. Dat kwam hem op een lading kritiek te staan. Zijn tweet werd al snel weer verwijderd.

Zie grotere foto en video: www.rtlnieuws.nl.

Hulp nodig of vragen over zelfmoord?


Stichting 113Online: 0900 0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Website: https://www.113online.nl.