Vrouwelijke transgender verkracht en in brand gestoken: wereld schreeuwt om gerechtigheid


Bron: HLN.be.


TURKIJE – ISTANBOEL – Opschudding in Turkije: een vrouwelijke transgender werd er vorige week verkracht en in brand gestoken. Duizenden mensen van over de hele wereld schreeuwen nu om gerechtigheid.

Hande Kader was een bekende LHBT-activiste (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders; nvdr). Vorig jaar ging de 22-jarige prostituee tijdens de Gay Pride nog ostentatief op de grond zitten om het waterkanon tegen te houden. Ze eindigde toen met een nat pak, zoals u hieronder kan zien.

Haar dode lichaam werd op 12 augustus verminkt en verbrand teruggevonden in de wijk Zekeriyaköy in Istanboel. Volgens haar vrienden werd Kader voor het laatst gezien toen ze de wagen van een klant instapte.

Na de brutale moord kwam er een indrukwekkende golf van solidariteit op gang. Duizenden mensen betuigden hun steun met de hashtag #HandeKadereSesVer (Geef een stem aan Hande Kader; nvdr). Op Facebook werden verschillende herdenkingspagina’s aangemaakt.

Homoseksualiteit is niet verboden in Turkije, maar volgens heel wat activisten blijft discriminatie tegen holebi’s schering en inslag. Begin deze maand werd het lichaam van Muhammad Wisam Sankari onthoofd teruggevonden, op enkele kilometers van de plek waar Kader nu vermoord werd. De SyriĂ«r was een homoseksuele vluchteling die een jaar geleden in Istanboel aangekomen was.

Vorige donderdag hielden verschillende LHBT-organisaties -waaronder Pink Life- een persconferentie om de rechten van transgenders veilig te stellen. Later volgde er nog een persbericht dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. “We zijn razend. Onze dierbare vriendin Hande Kader is levend verbrand”, klonk het.

“Hande was iemand die haar stem verhief tegen haatmisdrijven, ze moedigde ook iedereen aan om mee te doen. Wij roepen constant dat homofobe uitspraken leiden tot haatmisdrijven. Moordenaars komen er vanaf zonder straf, wetten rond haatmisdrijven zijn meer dan ooit nodig. Maar wat zien we?

In 2015 werd de Gay Pride vroegtijdig afgebroken, dit jaar mocht het evenement zelfs niet plaatsvinden. We moĂ©ten gezien worden en op straat komen om een einde te maken aan die haatmisdrijven. We vragen gerechtigheid voor al diegenen die hun leven verloren omdat ze vrouw, transseksueel of homoseksueel waren.”

Zaterdag werd in Istanboel een mars gehouden. Er worden duizenden deelnemers verwacht.

Zie meer en grotere foto’s en video op: www.hln.be.