Slavernij, kindermisbruik, gijzelen en afpersen: het leven van sekteleider Robert S.


Bron: Nieuwsblad.be.


BRUSSEL – Hij had het eerste biowinkeltje in Elsene en verschillende vegetarische restaurants in Brussel. Maar Robert S. (71) was vooral sekteleider en deed waar het veel goeroes om te doen is: volgelingen financieel pluimen. Bovendien misbruikte hij hun kinderen.

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vandaag het proces begonnen tegen Lama Kunzang, zoals de sekteleider zich liet noemen. De kinderen die hij sinds 1975 misbruikte, zijn intussen al volwassenen en zullen getuigen.

De goeroe is niet aanwezig op zijn proces. Hij woont al jaren in Spanje en zou te ziek zijn om te reizen. Zijn slachtoffers, die zelfs uit Canada naar hier zijn gekomen om de zaak bij te wonen, hadden hem nochtans graag recht in de ogen kunnen kijken en eens kunnen zeggen wat ze van hem vinden.

S. richtte een afdeling van Ogyen Kunzang Chöling (OKC) op, een centrum rond Tibetaans boeddhisme. Dat bestaat vandaag nog altijd, maar heeft niets te maken met de goeroe die nu terecht staat.

Geen individueel bezit

Gezond leven, weg van de wereldse ongemakken en zonder individueel bezit. Dat eiste Robert S. van zijn volgelingen. Terwijl zijn eigen kassa bleef rinkelen. Hij bouwde een bio-imperium uit en sluisde het geld dat zijn volgelingen hem schonken van onder meer erfenissen, onmiddellijk door naar buitenlandse rekeningen. Onder meer in Zwitserland, waar het veilig stond.

De goeroe had weinig moeite om vrouwen, mannen, koppels en zelfs gezinnen voor zich te winnen. Vooral hippies die geen afscheid konden nemen van de ‘flowerpowerperiode’ ontving hij met open armen in zijn boeddhistische gemeenschap.

Slaven

Goeroe Lama Kunzang liet hen voor zich werken. Als slaven bijna. Behalve dan de mooiste vrouwen en dochters van zijn volgelingen. Die vormden zijn harem en moesten dag en nacht beschikbaar zijn.

Een van de slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden, verklaarde dat ze allemaal dezelfde groene jurkjes moesten dragen. De kleur van de natuur.

Een twintigtal jonge meisjes, velen waren nog minderjarig, werden naar Portugal gestuurd waar hij een groot domein had. Gekocht met ‘giften’. Ze werden er als seksslavinnen ingezet. Kinderen die in de sekte geboren werden, door hem of door andere sekteleden verwekt, werden automatisch “eigendom” van de sekte en dus van hem.

Bidden en werken op het veld

Thoraya D. belandde met zijn alleenstaande moeder bij Ogyen Kunzang Chöling en werd door S. naar een van zijn domeinen in Frankrijk gestuurd om daar een opleiding te krijgen tot boeddhistische monnik, zo getuigde hij na de arrestatie van de Brusselse goeroe. Maar in feite werd hij ingezet als slaaf. Hij moest, samen met andere jongens, werken op de velden waar S. zijn groenten kweekte voor zijn biowinkel en vegetarische restaurants. In één van die restaurants werkte de moeder van Thoraya. Gratis.

“We moesten voor zes uur ’s ochtends opstaan. Het eten was vreselijk slechts. Een soort van maïspap. Ons leven bestond uit bidden en werken. Alles moest gedeeld worden en we mochten met niemand anders contact hebben. TV, radio, kranten, alles was verboden”, zei Thoroya tijdens een interview in De Morgen.

Wie OKC wilde verlaten, werd bedreigd. Om nadien vast te stellen dat hij of zij financieel aan de grond zat en bij het OCMW moest aankloppen voor een leefloon. Ook de moeder van Thoraya had geen stuiver toen OKC werd opgedoekt. Zelfs raakte hij op het verkeerde pad en kwam met de politie in aanraking.

Operatie soleil

In 1996 startte het Brusselse parket een onderzoek, de ‘Operatie Soleil’. Een jaar later werd goeroe Robert S. opgepakt. Toen bleek dat hij, op zijn kledij na, geen enkele band had met het boeddhisme en dat hij niets meer was dan een gewetenloze oplichter. De intussen overleden onderzoeksrechter Jean-Claude Leys, bekend van de KB Lux-affaire, stelde hem in verdenking voor verkrachting van minderjarigen, sociale fraude, het gebruiken van valse namen, valsheid in geschrifte, gijzelneming, witwassen van kapitaal, afpersing, misbruik van vertrouwen, bendevorming en oplichterij.

Hij riskeert een zware gevangenisstraf, al zal de verdediging ongetwijfeld de verjaring pleiten. Want tussen zijn arrestatie en het proces liggen bijna twintig jaar. De feiten zelf, zijn veel langer geleden. In deze zaak hebben zich 117 partijen gemeld.

Zie meer en grotere foto’s: www.nieuwsblad.be.