SM-pastoor New York ontslagen


Bron: De Telegraaf.


USA – NEW YORK – Een miljoen dollar zou pastoor Peter Miqueli van zijn kerkgemeenschap achterover hebben gedrukt om zijn SM-verslaving te bekostigen. De pastoor van de St-Frances de Chantal-kerk in de Bronx heeft na de rel zijn ontslag moeten indienen. Maar daarmee lijkt de kous nog lang niet af. De katholieke kerk in de VS moet na de ontuchtschandalen met pedopriesters weer diep door het stof.

En dit nadat door de veel bejubelde komst van paus Franciscus aan Amerika er net weer een hoog goodwill was gekweekt. De vraag is hoe het kan dat de 53-jarige Miqueli jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan.

Tekenen waren er genoeg dat Miqueli een groot deel van het geld van de kerkgangers aan zichzelf en zijn sm-vriend besteedde. De pastoor kocht onder meer een huis met groot bubbelbad van 264.000 dollar voor in New Jersey voor sekspartijen en betaalde voor zijn sm-meester Keith Crist de huur van bijna 1100 dollar per maand voor een appartement in Harlem.

Daarvoor zouden de twee samen tijdelijk in het kerkgebouw hebben gewoond.

Ook werd het geld uitgegeven aan vakanties in Italië en Florida, dure whisky’s, aandelen, een auto en drugs die hij samen met Crist gebruikte voordat ze aan een SM-sessie begonnen.

Bouwvakkers zagen in de kerk in 2014 stapels cash liggen en buren van de pastoor in New Jersey melden dat al jarenlang op de vreemdste uren mannelijk bezoek aanklopte bij Miqueli. Maar de pastoor wilde vooral zijn SM-meester Crist, een bodybuilder en specialist in bondages en sadimse die 1000 dollar per sessie zou vragen

Volgens de aanklacht die op Manhattan is ingediend door veertien bestolen kerkgangers kan het niet anders dat het bisdom van New York en kardinaal Timothy Dolan al langer op de hoogte was van de dubieuze handel en wandel van hun priester. Zij verwijten het bisdom de pastoor jarenlang ongestoord zijn gang te hebben laten gaan terwijl duidelijk was dat hij met zijn maandelijkse salaris van 2474 dollar al die luxe helemaal niet kon veroorloven.

Kardinaal Dolan was tijdens het pauselijk bezoek in de Amerikaanse metropool nog de stralende gastheer, maar ligt nu onder vuur. Hij zou in de zomer diverse e-mails hebben ontvangen van een klokkenluider, een ex-vriendin van sm-meester Crist, waarin de malversaties werden onthuld, maar vervolgens amper actie hebben ondernomen. De klokkenluidster heeft het openbaar ministerie sms’jes overhandigd waarin Crist toegeeft te worden betaald door de pastoor en zegt dat Miqueli onder meer de urine van zijn SM-meester moest opdrinken.

Miqueli sjoemelde minstens sinds 2003 met de boeken om de fraude te verhullen. Intussen sprak de pastoor, die door kerkgangers wordt omschreven als ijdel en eigenzinnig, zich tijdens kerkklassen fel uit tegen homo’s en hij weigerde soms zonder reden baby’s te dopen.

Eerder werkte Miqueli als pastoor voor St. Frances Xavier Cabrini-kerk op Roosevelt Island waar hij het geld dat was ingezameld voor een nieuw orgel achterover drukte. Op de vraag waarom hij daarna werd overgeplaatst naar de Bronx heeft de kerk nog geen antwoord gegeven.

Zie meer foto’s op: www.telegraaf.nl.