Vrouw vaker biseksueel door flexibele seksualiteit

Bron: Nu.nl. – Nu.nl – Nederland

USA – Vrouwen hebben drie keer meer kans om biseksueel te worden dan mannen, omdat zij flexibeler met hun seksualiteit omgaan.

Dat schrijft The Telegraph, dinsdag op basis van onderzoek van de University of Notre Dame uit het Amerikaanse Indiana.

Waar de meeste mannen ervan overtuigd zijn dat je 100 procent homoseksueel of heteroseksueel bent, varieert dat bij vrouwen op basis van de mensen die zij ontmoeten.

De seksuele identiteit van de vrouw is volgens de onderzoekers gevoeliger voor romantische mogelijkheden die op haar pad komen.

Mogelijkheden

“Dit wijst erop dat de vrouwelijke seksualiteit flexibeler is en zich aanpast”, zegt onderzoekster Elizabeth McClintock. “Vrouwen met enige vorm van aantrekkingskracht tot zowel mannen als vrouwen worden mogelijk niet aangetrokken tot heteroseksualiteit als zij meerdere opties hebben.”

Bij vrouwen die niet op jonge leeftijd moeder zijn geworden, fysiek aantrekkelijk zijn of een hoger opleidingsniveau hebben, is het minder aannemelijk dat zij een relatie met een seksegenoot uitproberen.

Dit komt mede omdat zij meer romantische mogelijkheden hebben bij mensen van het andere geslacht. Deze vrouwen zeggen daardoor ook vaker dat zij ‘100 procent heteroseksueel’ zijn.

De vrouwen die successen boeken in relaties met mannen, voelen zoals verwacht minder de drang om hun mogelijke aantrekkingskracht tot vrouwen te ontdekken, aldus McClintock.

Identificeren

Bij mannen met een hogere educatie is er een lagere kans dat ze zich als ‘100 procent hetero’ identificeren. Daarnaast heeft fysieke aantrekkelijkheid geen directe associatie met de seksuele identiteit.

“Mannen zijn minder vaak tot beide seksen aangetrokken en hun seksualiteit is daardoor minder flexibel. Als een man zich tot Ă©Ă©n sekse aangetrokken voelt, verandert dat niet als zich meerdere romantische mogelijkheden voordoen.”

Het onderzoek wijst ook uit dat vrouwen vaker van seksuele identiteit veranderen tussen 22- en 28-jarige leeftijd.

Drie delen

In totaal deden 5.018 vrouwen en 4.191 mannen mee aan het onderzoek, dat in drie delen plaatsvond. De eerste vragen werden gesteld toen allen 16 jaar oud waren, het tweede deel op 22-jarige leeftijd en het laatste deel toen de deelnemers 28 jaar oud waren.

De onderzoekers vroegen pas in de derde onderzoeksronde naar de seksualiteit van de deelnemers. Zij konden zich identificeren als ‘100 procent heteroseksueel’, ‘grotendeels heteroseksueel’, ‘biseksueel’, ‘grotendeels homoseksueel’ en ‘100 procent homoseksueel’.

Alle deelnemers is in elke ronde gevraagd of ze ooit aantrekkingskracht gevoeld hebben bij iemand van het zelfde geslacht en of zij ook seksuele activiteiten hebben ondernomen met een geslachtsgenoot.

“Het hebben van een flexibele seksuele aantrekkingskracht zou belangrijk kunnen zijn voor contextuele en experimentele factoren als het aankomt op de seksuele identiteit”, aldus McClintock.

Zie grotere foto op: Nu.nl.